Cukiernik

cukiernik1

 

PREDYSPOZYCJE DO WYKONYWANIA ZAWODU:

  • sprawność fizyczna;
  • sprawność sensomotoryczna;
  • dobrze rozwinięty zmysł smaku i węchu;
  • dobrze rozwinięta motoryka mała;
  • dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa;
  • zmysł artystyczny, wyobraźnia i myślenie twórcze;
  • dokładność;
  • szczegółowość;
  • skrupulatność;
  • sumienność;
  • podzielność uwagi;
  • samodzielność;
  • efektywność pracy;
  • cierpliwość;
  • umiejętność pracy w zespole.

WARUNKI PRACY MOŻLIWOŚCI PRACY W ZAWODZIE

 

Będziesz pracować:

  • w pomieszczeniach zamkniętych, gdzie często panuje wysoka temperatura powietrza;
  • zarówno indywidualnie, jak i grupowo;
  • w większości na stojąco;
  • średnio 9 godzin zarówno w dzień, jak i w nocy;
  • w dni wolne od pracy;
  • w specjalnym ubraniu roboczym (czysty, biały fartuch i czapka lub czepek);
  • posiadając aktualną książeczkę zdrowia stacji sanitarno-epidemiologicznej.

MOŻLIWOŚCI PRACY W ZAWODZIE

Możesz pracować między innymi:

  • w cukierniach;
  • w hotelach;
  • w halach produkcyjnych;
  • w sanatoriach;
  • w lodziarniach;
  • w kawiarniach;
  • w restauracjach;
  • we własnej firmie ciastkarskiej/cukierniczej.