Cukiernik
PREDYSPOZYCJE DO WYKONYWANIA ZAWODU:
- sprawność fizyczna;
- sprawność sensomotoryczna;
- dobrze rozwinięty zmysł smaku i węchu;
- dobrze rozwinięta motoryka mała;
- dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa;
- zmysł artystyczny, wyobraźnia i myślenie twórcze;
- dokładność;
- szczegółowość;
- skrupulatność;
- sumienność;
- podzielność uwagi;
- samodzielność;
- efektywność pracy;
- cierpliwość;
- umiejętność pracy w zespole.
WARUNKI PRACY MOŻLIWOŚCI PRACY W ZAWODZIE
Będziesz pracować:
- w pomieszczeniach zamkniętych, gdzie często panuje wysoka temperatura powietrza;
- zarówno indywidualnie, jak i grupowo;
- w większości na stojąco;
- średnio 9 godzin zarówno w dzień, jak i w nocy;
- w dni wolne od pracy;
- w specjalnym ubraniu roboczym (czysty, biały fartuch i czapka lub czepek);
- posiadając aktualną książeczkę zdrowia stacji sanitarno-epidemiologicznej.
MOŻLIWOŚCI PRACY W ZAWODZIE
Możesz pracować między innymi:
- w cukierniach;
- w hotelach;
- w halach produkcyjnych;
- w sanatoriach;
- w lodziarniach;
- w kawiarniach;
- w restauracjach;
- we własnej firmie ciastkarskiej/cukierniczej.